Zo weinig water is er op de aardbol

Categories ArticlesPosted on

Hoeveel van planeet Aarde bestaat uit water? Heel weinig eigenlijk. Slechts honderdsten van een procent. Hoewel de oceanen ongeveer 70 procent van het aardoppervlak bedekken, zijn ze ondiep in vergelijking met de straal van de aarde. De grote blauwe bol op de weergegeven afbeelding laat zien wat er zou gebeuren als al het water op het aardoppervlak zou worden samengebundeld tot een bol. De straal van deze bol zou slechts ongeveer 700 kilometer zijn. Een afstand van Amsterdam naar Geneve. De op één na kleinste bol toont al het zoete water van de aarde, terwijl de kleinste bol het volume van alle zoetwatermeren en rivieren van de aarde toont.

Hoe dit water op aarde terechtkwam en of er water ver onder het aardoppervlak vastzit, dat weet nog niemand. We moeten het nog even doen met die kleine hoeveelheid die we kennen.

Water voor nu en later!

Als je deze illustratie bekijkt hebben we niet zoveel water op de aarde. Niets nieuws? Dan toch zeker de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Want, hoe zorgen we ervoor dat we voor nu en voor later over voldoende schoon (!) (drink)water blijven beschikken?

Daar zijn onze waterleidingbedrijven voor. Met als oudste (sinds 1853) en toonaangevende: Waternet.
Er hangen veel vragen rondom ons waterbezit. Hoe produceer je toekomstgericht? Waar ga je je op focussen, wat moet je doen in waterland? Zijn enkele vragen van de vele. Om antwoorden te vinden zijn we laatst even goed met de Bitsing methode aan de slag gegaan. Want, voor de kenners geeft Bitsing de antwoorden. Vooral op vragen, waar velen het antwoord schuldig moeten blijven.

Waternet over Bitsing:

“Heel erg bedankt. Ik heb er alles geprobeerd uit te halen. Jullie hebben mij heel waardevol geholpen met de methode. Daarom meteen in actie (executie) gekomen. Duurzame waterproductie mogelijk maken, mensen opleiden tot toekomstgerichte professionals, mijn visionaire expertise inzetten voor de creatieve antwoorden en innovatieve oplossingen die je zoekt.”

Onno Kramer, Sr. advisor at Waternet, visiting sr. lecture/prof. at QMUL, tutor at HU-ILC

Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zorgt voor de hele waterkringloop. Waternet zorgt voor veilig, schoon en voldoende water. In de natuur en om te drinken. Met het zuiveren van afvalwater, drinkwater en het oppervlaktewater op peil en schoonhouden. Daarnaast werken aan sterke dijken.
Zaken die voor iedereen belangrijk zijn. Maar een rol, waar we nooit bij stilstaan. Het is allemaal zo vanzelfsprekend wat er bijvoorbeeld uit de kraan komt.
Hoeveel soorten water zijn er eigenlijk? Nou…wat denk je?

Drinkwater, zwemwater, oppervlaktewater, grondwater, regenwater, rioolwater. En er moet allemaal wat mee gedaan worden. Voor het behoud van die schamele 700 km brede blauwe bol met water op onze aardbol.

Leren over Water…het kan!

Er is zelfs een heus Drinkwatermuseum. Interessant voor kinderen én volwassenen. Leren over water is leuk en belangrijk. Voor scholen heeft Waternet lespakketten en geeft het gastlessen.

Zonder water is er geen leven

Schoon water is belangrijk voor onze gezondheid en onze toekomst. Daarom maakt Waternet het beste drinkwater. Waternet zorgt dat het afvalwater en hemelwater via riolering wordt afgevoerd. Zuiveren het afvalwater en halen daar weer bruikbare stoffen uit. Wist je dat Waternet het water op de juiste hoogte houdt? En dat de dijken om het water te keren stevig zijn. Waternet houdt de grachten van Amsterdam schoon. Waternet zorgt voor de complete waterkringloop.

Wereld Waternet

Waternet werkt wereldwijd aan water en riolering. Door zelf uitzonderlijk veel kennis te verzamelen over onder meer veilig drinkwater, het afvoeren, zuiveren en vervoeren van afvalwater, schoonhouden van oppervlaktewater, land beschermen tegen overstroming, en kennis te delen met buitenlandse overheden en waterorganisaties.
World Waternet ondersteunt publieke waterorganisaties via langdurige samenwerking met waterorganisaties in meer dan 15 landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika om hun capaciteit te versterken, hun prestaties te verbeteren en hen in staat te stellen een betere dienstverlening te bieden aan meer mensen.

Daarnaast wisselen wij kennis uit onderzoek en innovatie met vooraanstaande waterorganisaties op het gebied van klimaatadaptatie, energietransitie, waterkwaliteit & technologie, circulaire economie, bodemdaling, en data & sensoring. Zo pakken we samen dezelfde uitdagingen aan.
Innovaties van Waternet