Voldoet jouw organisatie aan de 7 wetten voor gegarandeerde groei?

Categories InspiratiePosted on

In een periode van meer dan twintig jaar heb ik honderden bedrijven, organisaties, instellingen en personen, die allemaal mijn BITSING-methode hebben ingezet, gevolgd bij het behalen van hun doelen.

Door te meten, te leren, te optimaliseren en door de vele praktijkcases en de samenwerking met hogescholen en universiteiten (Bitsing is onderdeel van het door de Europese Commissie gefinancierde European Master Program, waarin vier gerenommeerde Europese universiteiten deelnemen) kon ik alle successen en mislukkingen in kaart brengen en zien wat werkte en vooral wat niet werkte.

En wat bleek?

Gedurende het bestuderen van de BITSING-activiteiten kwam er telkens een aantal naar voren die probleemloos hun doelstellingen haalden en waarvan er enkele zelfs explosief groeiden, soms met het precieze magische percentage van 300. Ze hadden een zevental dingen gemeen.

Het geheim van succes

Met deze 7 revolutionaire inzichten ontdekte ik het geheim van onherroepelijk succes. Dat er zeven wetten ten grondslag liggen aan het probleemloos en versneld bereiken van doelen. Ik heb die wetten vertaald naar een zevental tijdloze factoren en heb ze de ‘zeven Bitsing-principes’ genoemd.

Volg ze, leg het denken en doen van je organisatie en vooral van je medewerkers langs de zeven wetten en succes bij het behalen van je doelen is verzekerd. In hoeverre voldoe jij aan de zeven wetten?

Ik heb hier een de checklist voor je!

Wet 1. Neem je altijd een continuïteits-doel als richtpunt?

Continuïteit wil hier zeggen dat je organisatie blijft voortbestaan in de huidige vorm (dus niet krimpt) en daarop voortbouwt. De meeste organisaties streven doelen na die niet in staat zijn de continuïteit te waarborgen. Dat zijn ‘foute doelen’. Ik noem ze gekscherend ook wel eens ‘doel-shit’. Vaak zijn het strategieën of taken, maar zeker geen doelen. Denk aan kostenbesparingen, het schrappen van banen, introductie van nieuwe producten en diensten, nieuwe markten bewerken, bedrijfsovernames, stimuleren van verkopen, uitbreiding dienstverlening, marketing gerelateerde doelen. Om er enkele van de vele tientallen foute doelen te noemen. Geen van deze ‘foute doelen’ geven de garantie dat je in luxe kunt voortbestaan of daarmee groeit.

De organisaties waarmee ik met de Bitsing-methode aan de slag ben gegaan en die daarmee exponentieel groeiden – sommige met 300% – namen unaniem een financieel, bijna altijd omzetdoel met groei als startpunt.

Wat is jouw ambitieuze omzetdoel met groei voor de komende maanden en 2016? Is dit omzetdoel als richtpunt genomen bij alles wat iedereen vandaag in je organisatie denkt en doet? Ook bij wat je nu doet?

Wet 2. Wees zeker dat je je doel altijd bereikt door te focussen op harde financiële feiten.

De meeste afwegingen die binnen een organisatie worden gemaakt zijn gebaseerd op aannames, op het denken van de betrokken mens. Niet op feiten. We doen maar wat, in de hoop dat iets werkt. Meestal werkt het niet. Het zijn echter de feiten die waar zijn en daarmee in staat zijn je de juiste keuzes te laten maken. Baseer je keuzes en de focus van je organisatie om te beginnen op feiten en gooi alles wat op aannames is gestoeld in de prullenbak.

Vervolg met de vraag “op wat voor feiten dien ik mijn keuzes te baseren?”. Het antwoord daarop is even logisch als simpel, namelijk ‘financiële’ feiten. Als je een financieel doel (omzet en groei) hebt te behalen dan dienen de keuzes en focus van je organisatie gebaseerd te zijn op financiële feiten.

In hoeverre is het financieel feitelijk onderbouwd – en weet je daarmee zeker – dat je je financiële doel, bijvoorbeeld groei-omzet haalt als je winkels gaat re-stylen? Of als je je sales-mensen aanzet tot het maken van afspraken? Of als je de verkopen gaat stimuleren met een kostbare campagne? Of als je die innovatie keihard gaat introduceren? Kijk naar waar de focus van je organisatie vandaag op ligt en controleer of deze keuze op financiële feiten is gebaseerd en daarmee feitelijk leidt tot groei-omzet…is de huidige focus feit of hoop?

Wet 3. Is de bewerking van je markten onverslaanbaar?

Als je onverslaanbaar bent dan geef je anderen het nakijken. In hoeverre is de wijze waarop je de markten en doelgroepen benadert kopieerbaar? Als je namelijk kopieerbaar bent, dan ben je nogal verslaanbaar.

Zorg dat je ‘niet kopieerbaar’ (een begrip uit de Bitsing-methode) met je markten en doelgroepen communiceert. Ik heb hier wat voorbeelden van organisaties die zich wel heel erg kopieerbaar positioneren: ‘ABN AMRO. De bank anno nu’…laten we het hopen. ‘Blokker. Fijn dat we er zijn’…communiceren we hier een probleem? ‘Aegon. Eerlijk over later’…zei de grootste woekeraar van Nederland. ‘KLM. Een reis vol inspiratie’…ok dan. ‘Albert Heijn. 1.000 artikelen in prijs verlaagd’, ‘Dirk is de goedkoopste altijd’, C1000. De goedkoopste van Nederland’, ‘Jumbo. Laagste prijsgarantie’, ‘Lidl. De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs’…say no more.

Alleen als je niet-kopieerbaar bent win je de strijd en kun je het continuïteits-doel van je organisatie behalen.

Wet 4. Haal je alles uit iedere persoon in je doelgroepen?

Je hebt mensen nodig bij wie je jouw financiële continuïteits-doel, je groei-omzet gaat halen. Die mensen komen uit een doelgroep (zie wet 2: is die doelgroep financieel feitelijk bij jou de juiste?) en die worden en blijven niet zomaar klant.

Dat heb je vast zelf al ervaren toen je een fraai aanbod deed en er slechts een enkeling (en niet allen) op in wilde gaan. Dat komt omdat niemand hetzelfde is, denkt en doet, maar je wel iedereen benaderd hebt met 1-en dezelfde boodschap. Omdat niemand hetzelfde is, is het evident dat je een mix van verschillende acties op je doelgroepen moet loslaten om iedereen te bereiken en te raken.

Ben je er 100% zeker van dat de mix van activiteiten van jouw organisatie (als die mix er is) echt iedereen, ja iedereen raakt? Een tipje van de Bitsing-sluier: je organisatie moet op zes activiteiten focussen om alles uit iedere persoon in je markten en doelgroepen te halen.

Wet 5. Realiseer je louter effectieve activiteitenprogramma’s, extern en intern?

Je kunt nog zulke goede plannen hebben, met een slechte uitvoering lopen ze allemaal uit op een debacle. Ik heb er zelf vele jaren over moeten doen voordat ik doorhad wat een goede uitvoering van een plan eigenlijk inhoudt. Het gaat te ver om hier over uit te wijden. We zullen elkaar persoonlijk moeten spreken om je dat uit te leggen. Wel heb je onder wet 4 gelezen dat je altijd een mix van zes programma’s met je organisatie dient uit te werken. Geen enkel van deze programma’s heeft hetzelfde effect, dus ook niet dezelfde inhoud en boodschap.

Alleen als je het juiste programma op iemand loslaat, kan het effectief zijn werk doen en bereik je je continuïteits-doel. Als jouw programma’s een beter resultaat oplevert dan dat je ervan had verwacht zijn ze effectief in orde, en als ze dan gezamenlijk jouw continuïteits-doel doen realiseren zijn ze perfect. Is dat momenteel ook zo?

Wet 6. Voorspel je de resultaten van activiteiten alvorens ze in gang te zetten en uit te rollen?

Op de website van de uitgever van mijn boek ‘Bitsing. Garanties voor Groei’
(Bertram+De Leeuw) staat een hele fraaie quote: ‘Het is een geweldig gevoel als je van tevoren weet dat je altijd je doelstellingen zult gaan halen’.

Dat is wat je met de Bitsing-methode doet, het vooraf voorspellen van de resultaten van al de keuzes en activiteiten van je organisatie en medewerkers in het bijzonder. Daardoor ben je er altijd zeker van dat je succesvol je doelen bereikt.

Als je van te voren inzicht in de resultaten hebt, stelt je dat in staat om rustig te slapen en om bij te sturen.

Wat zo mooi is aan de Bitsing-methode, is dat je ook kunt voorspellen dat iets niet het beoogde resultaat gaat opleveren, zoals de methode het Fyra-debacle heeft voorspeld. (zie ook het blog ‘Hoe de Bitsing-methode het Fyra-debacle voorspelde‘)

Ben jij in staat om de resultaten van al de keuzes en activiteiten van je organisatie te voorspellen?

Wet 7. Ben je verzekerd van financieel rendement?

Heb je wel eens betaald voor iets waarvan je niet wist of je het ook zou krijgen? Ik acht de kans erg klein. Het oogt nogal vreemd dat je bij de bakker een brood bestelt, er keurig voor betaalt en vervolgens zonder brood de deur uitloopt. En toch gebeurt het dagelijks, in vrijwel elke organisatie. Er wordt geïnvesteerd zonder de zekerheid dat je het dubbel en dwars terug verdient.

In hoeverre ben jij in staat het financieel rendement van je activiteiten vooraf te voorspellen en kun je als gevolg minder geld aan die activiteiten besteden dan dat ze zullen opbrengen? Zelfs € 10 is al teveel als je het risico loopt er niets voor terug te krijgen.

De Bitsing-methode

Alles over de Bitsing-methode en zijn modellen vind je onder meer in de nummer 1 managementboek bestseller ‘Bitsing. Garanties voor Groei’

Maar schroom niet om mij te contacten als je de ‘ins & outs’ van de Bitsing-methode en zijn zeven wetten en modellen een keer wilt beleven. Je kunt het ervaren tijdens een van mijn Bitsing-lezingen. Het is kosteloos.

Immers, iedereen verdient het om zijn doelen te bereiken en gelukkig te zijn (en vooral lekker zorgeloos te slapen)

Geef een reactie