Column Frans de Groot: Het is één voor twaalf!

Categories ArticlesPosted on

11 April 2020

Gepost op social media vier weken na de lock down in Nederland. Het was ‘not done’ om naast die voor de gezondheid over de economische en maatschappelijke gevolgen van de corona-maatregelen van het kabinet te praten.

Door Frans de Groot

Voor iedereen, en in het bijzonder de heren en dames politici, die nog steeds niet doorheeft waar het geld in Nederland verdiend wordt.

Haal de Ondernemer weg…en er is géén Bedrijf. Haal het Bedrijf weg…en er is géén Werknemer. Haal de Werknemer weg…en er zijn géén Belastingopbrengsten. Haal de Belastingopbrengsten weg en er zijn géén Sociale voorzieningen. Laten we hopen dat deze boodschap bij de juiste personen aankomt.

Het is één voor twaalf…

Het kabinet richt zich bij de aanpak van Covid 19 op een enkele pijler, de medische. Maar er zijn er meer die essentieel zijn. Zoals, een gezonde economie voor werk en de sociale voorzieningen, het welzijn van mensen.

Als Amsterdam op 1 paal was gestut was de stad allang ingestort. Je hebt er meerdere nodig voor ‘n stevig fundament. Zo bestaat het Outbreak Management Team (het OMT is voor het kabinet beleidskeuze bepalend) uit louter medici, virologen en theoretici. Dat getuigt van weinig visie.

Waar zijn de personen uit de andere kritische pijlers van onze maatschappij, en de mensen uit de praktijk? Vanuit hun vakgebied hebben ze in het OMT allemaal gelijk. Vanuit hún vakgebied ja! Maar, een auto brengt je ook niet van a naar b als je alleen met monteurs rond de tafel gaat zitten.

Er komt een tsunami van ongekende omvang op ons af welke alleen al de economie halveert en meer dan een miljoen mensen hun baan en inkomen gaat kosten. En louter een enkeling ziet dit.

Rutte zei deze week dat “we er (de gevolgen van de lock down voor de economie) lang over kunnen gaan filosoferen”, maar dat onzin vond. Juist nú moet je erover filosoferen. Dan kun je deuren gaan openen waarvan je het bestaan niet kende. We zijn pas een maand verder hè.

Je mag je een goed leider gaan tonen als we iets verder in de tijd zijn en de tsunami ons binnenkort bereikt.

Mijn advies is als de wiedeweerga ons fundament van de toekomst stutten door ALLE pijlers van onze welvaart aandacht te geven. Aandacht, die overeenstemt met de mate waarin het feitelijk bijdraagt aan onze maatschappij, ons welzijn, welvaart en vooral menszijn.